Książęta, prałaci, tyrani: idea państwa i władzy państwowej w Księdze henrykowskiej - Cetwiński, Marek (Wieki Stare i Nowe, 2001)
Artykuł analizuje, jak w Księdze henrykowskiej ujmowano pojęcie państwa poprzez osoby sprawujące władzę: książąt (dominus dux), duchownych (domini) oraz lokalnych panów i „tyranów”. Autor pokazuje, że mediewalna łacińska terminologia (dominus, regnum, tyrannus) nie odwzorowuje ściśle słowiańskiej rzeczywistości politycznej, gdzie państwo rozumiano jako zbiór „panów”. Wykazuje trzy współistniejące wzorce: uniwersalne państwo kościelne, feudalne dominia rycerzy i model książęcej monarchii opartej na prawie rzymskim (quod principi placuit legis habet vigorem). Analiza wskazuje na złożoną interakcję duchownych i władców świeckich oraz na to, że absolutyzm księcia był w praktyce ograniczony prawem kanonicznym i wpływami lokalnych magnatów.