Krótka historia Rady ds. Stosunków Zagranicznych Inc. i jej wpływ na amerykańską politykę zagraniczną w latach 1921—1941 - Wronka, Elżbieta (Wieki Stare i Nowe, 2012)
Celem artykułu jest przedstawienie historii powstania Rady Stosunków Międzynarodowych (Council on Foreign Relations, CFR) oraz ukazanie jej działalności mającej na celu kształtowanie celów polityki zagranicznej Stanów Zjednoczonych w latach 1921–1941. CFR to organizacja typu lobbystycznego, której członkami są politycy, naukowcy i biznesmeni. Choć pozornie jest jedną z wielu podobnych instytucji działających na terenie USA, dogłębne badania dowodzą, że jej wpływ na politykę międzynarodową Stanów Zjednoczonych był bezprecedensowy. W artykule omówiono wcześniejsze organizacje, takie jak „The Inquiry”, Amerykański Instytut Spraw Międzynarodowych oraz Rada Stosunków Międzynarodowych (w formie sprzed inkorporacji), które stały się podstawą utworzenia „właściwej” CFR Inc. W dalszej części pracy przedstawiono cele i formy działalności Rady, w tym powołanie czasopisma Foreign Affairs, a także źródła jej finansowania. Autorka skupiła największą uwagę na pracach realizowanych przez CFR w ramach projektu War and Peace Studies, którego celem było opracowanie nowych kierunków amerykańskiej polityki zagranicznej po I wojnie światowej, odejście od izolacjonizmu oraz redefinicja pojęcia „interesu narodowego”. Wykazano, że wpływ CFR na politykę zagraniczną USA — poprzez publikacje w Foreign Affairs, organizowanie „stałych konferencji”, przygotowywanie memorandum przez grupy badawcze w ramach projektu War and Peace Studies, a także poprzez powiązania personalne z Departamentem Stanu (wielu członków CFR pełniło jednocześnie funkcje w Departamencie Stanu) — w znacznym stopniu przyczynił się do przystąpienia Stanów Zjednoczonych do II wojny światowej. Opracowanie oparto na materiałach i dokumentach zgromadzonych przez autorkę podczas wstępnych badań archiwalnych w Narodowym Archiwum Administracji Archiwalnej w Waszyngtonie oraz w Mudd Manuscript Library w Princeton, a także na anglojęzycznych publikacjach dotyczących historii i działalności CFR.