Obrona Narodowa w województwie śląskim w latach 1937—1939 - Margielewicz, Marek (Wieki Stare i Nowe, 2012)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest przedstawienie wyników badań dotyczących tworzenia i działalności oddziałów Obrony Narodowej w województwie śląskim w latach 1937–1939. Szczególną uwagę poświęcono Rejonowi Wychowania Fizycznego i Przysposobienia Wojskowego 23 Dywizji Piechoty, który stanowił szczególną komórkę w całej strukturze Obrony Narodowej. Rejon ten, w przeciwieństwie do innych tego typu jednostek, swoim zasięgiem wykraczał poza granice administracyjne województwa śląskiego. Podległe mu sekcje obejmowały także województwa: kieleckie i krakowskie. W ten sposób dowództwo wojskowe, opierając się na korpusie oficerskim 23 Górnośląskiej Dywizji Piechoty, uzupełniało system obrony Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, Zagłębia Dąbrowskiego i Zagłębia Chrzanowskiego. Śląskie oddziały Obrony Narodowej, stacjonujące poza województwem śląskim, określano mianem „śląskich”, gdyż tworzono je w oparciu o kadrę oficerską jednostek śląskich. W drugiej części artykułu przedstawiono ewolucję tych oddziałów na terenie województwa śląskiego. Poruszono kwestie ich szkolenia, uzbrojenia i zakwaterowania, jak również stosunek ludności śląskiej, w tym także niemieckiej, do organizowania jednostek Obrony Narodowej.