Początki funkcjonowania tytułu Dominus noster w rzymskim mennictwie imperialnym - Biały, Paweł (Wieki Stare i Nowe, 2014)
Artykuł porusza problem pochodzenia tytułu Dominus noster (typowego dla późnego Cesarstwa Rzymskiego); jego pojawienia się i funkcjonowania w mennictwie rzymskim w okresie tetrarchii, za panowania Konstantyna Wielkiego. Występowanie tego tytułu w monetach zostało przedstawione chronologicznie, a także ukazano etapy jego popularyzacji w odniesieniu do osób sprawujących władzę. Ponadto artykuł śledzi związek między tytułem a poszczególnymi władcami, co — wraz z informacjami o datach emisji konkretnych monet i medali — utorowało drogę do jego stopniowego włączenia do tytulatury najwyższych władców.