Деятельность И.В. Гурко в Привислинском крае: суть административных преобразованийв 1880—1890‑х гг. [Działalność I.W. Gurko w Kraju Nadwiślańskim: istota reform administracyjnych w latach 1880–1890.] - Lopatina, Elena (Wieki Stare i Nowe, 2014)
Artykuł koncentruje się na reformach administracyjnych w Królestwie Polskim (ziemie nadwiślańskie) w latach 1880–1890 oraz roli Iosifa Gurki (generała-gubernatora Warszawy) w wprowadzaniu zmian społecznych, gospodarczych i kulturalnych na ziemiach polskich. Autor analizuje działania władz rosyjskich z perspektywy interesów Imperium Rosyjskiego, podejmując próbę oceny eksperymentów prowadzonych przez rosyjskich administratorów, którzy dążyli do przekształcenia Polaków w rosyjskich poddanych bez wymazywania ich tożsamości narodowej, a także do czerpania z dorobku kulturowego Polski bez zamiaru jego zniszczenia. Artykuł zawiera pogłębioną analizę źródeł archiwalnych, z których większość została po raz pierwszy wprowadzona do obiegu naukowego. Z pewnością przyczynią się one do lepszego zrozumienia sposobu zarządzania ziemiami nadwiślańskimi w latach 1880–1890.