Od córki do matki — jak dziewczynka stawała się kobietą w starożytnym Rzymie [Rec. Anna Tatarkiewicz: Mater in statu nascendi. Społeczne i medyczne aspekty zdrowia reprodukcyjnego kobiet w starożytnym Rzymie. Poznań 2018] - Marciniszyn, Joanna (Wieki Stare i Nowe, 2020)
Przedmiotem recenzji jest opracowanie Anny Tatarkiewicz poświęcone kobiecie stającej się matką w świecie rzymskim. W książce przybliżone zostały takie aspekty życia i funkcjonowania kobiet w starożytnym Rzymie, jak: narodziny dziewczynki, jej ślub, ciąża, biologiczne narodziny dziecka oraz dies lustricus, czyli usankcjonowane prawnie społeczne narodziny dziecka, a także symboliczne narodziny matki.