Ledwie znana, a wciągająca kulturowa historia techniki [Rec. Piotr Sitarski, Maria B. Garda, Krzysztof Jajko, Nowe media w PRL, Łódź 2020] - Mazur, Mariusz (Wieki Stare i Nowe, 2022)
Historia nowych mediów zaczyna się w Polsce w latach 80. XX wieku, czyli w państwie borykającym się z kryzysami: politycznym, społecznym, a z perspektywy techniki — najważniejszym — ekonomicznym. Autorzy recenzowanej książki omawiają i komentują początki trzech technologii: magnetowidów, mikrokomputerów i telewizji satelitarnej oraz czynniki wpływające na ich użytkowanie i rozwój w systemie socjalistycznym.