Mourning for Companion Animals in Digital Space. A Discursive Framework of Pathemisation [Opłakiwanie zwierząt towarzyszących w przestrzeni cyfrowej. Dyskursywne ramy patemizacji] - Bryja, Michał (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2026)
Wraz z rozwojem cyfrowych dyskursów związanych ze śmiercią zwierząt, takich jak grupy wsparcia i portale upamiętniające, żałoba po pozaludzkich towarzyszach staje się coraz bardziej widocznym zjawiskiem socjolingwistycznym. Niniejszy artykuł stanowi studium przypadku francuskojęzycznej strony internetowej o nazwie Amonami. Badanie, zakorzenione we francuskiej lingwistycznej teorii dyskursu, skupia się na kwestii patemizacji i ma na celu ustalenie wpływu czynników dyskursywnych na wyrażanie stanów emocjonalnych związanych ze śmiercią zwierząt oraz scharakteryzowanie środków językowych używanych w tym kontekście przez ich opiekunów. Analiza przedstawia scenografię portalu jako ramy dla wypowiedzi publikowanych na stronie internetowej, zwanych hołdami (fr. hommage). Badanie wskazuje na obecność w badanych wypowiedziach różnorodnych środków językowych służących ekspresji patemicznej, m.in. metafor, słownictwa nacechowanego aksjologicznie, afektonimów i wyrażeń agentywnych.