Rola psa użytkowego we współczesnej polskiej rodzinie - Januszewska, Lucyna (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2026)
Współczesne modele rodzin uwzględniają zmiany jakie zaszły w sposobie traktowania psa, który obecnie staje się coraz bardziej podmiotowy i przyczyniły się do wyłonienia nowej struktury – rodzin międzygatunkowych. Wyniki niniejszych badań wskazują na istnienie różnic w nadawanej psu użytkowemu roli we współczesnych rodzinach związanych z pochodzeniem psa: adopcją lub kupnem. Rodziny, które zdecydowały się na zakup traktują swojego psa przynajmniej na poziomie deklaratywnym jako członka rodziny, niemniej ich stosunek do niego bywa również przedmiotowy, o czym świadczy przypisywanie roli pracownika czy sportowca. W przypadku rodzin, które adoptowały psa, deklarowano, że pełni on funkcję członka rodziny, a pojawiające się trudności traktowane są jako wyzwania. Jednocześnie, w badaniu ujawniły się pewne stereotypy dotyczące ras użytkowych, które wpływają na pełnienie funkcji opiekuńczych wobec tych psów.