Ewolucja prawa międzynarodowego w zakresie ochrony zwierząt - Fijałkowska-Owczarek, Anna (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2026)
Artykuł dotyczy problemu prawnej ochrony zwierząt. Poddane analizie zostały wybrane akty prawa międzynarodowego. Polska jako sygnatariusz wielu umów międzynarodowych zobowiązana jest do wprowadzania w życie przepisów tego porządku prawnego, zatem analiza źródeł prawa międzynarodowego powinna poprzedzać analizę krajowych przepisów. Pozwoli to na ujęcie w pełni problemu prawnej ochrony zwierząt oraz obecnego statusu prawnego zwierząt. Artykuł stanowi wstęp do dalszych rozważań w zakresie motywów objęcia zwierząt ochroną prawną.