Przestępstwa przeciwko zwierzętom na gruncie ustawy o ochronie zwierząt - Fijałkowska, Anna (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2023)
Artykuł dotyczy przestępstw zabijania i znęcania się nad zwierzętami w polskim porządku prawnym. Analizowane są przepisy rozporządzenia Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej z 22 marca 1928 r. oraz ustawy o ochronie zwierząt z 21 sierpnia 1997 r. Omówione zostały kolejno: historia przepisów dotyczących przestępstw przeciwko zwierzętom, przedmiot ochrony przepisów ustawy o ochronie zwierząt wraz z rozważaniami dotyczącymi podmiotowości zwierząt. Rozpatrzono również stronę przedmiotową tytułowych przestępstw, a więc opis przesłanek, dzięki którym możliwe jest zakwalifikowanie danego czynu jako przestępstwa. Poddano analizie również podmiot czynów zabronionych oraz stronę podmiotową w postaci motywacji sprawcy.