Zwierzęta jako podmioty pamięci. Kulturowe oraz językowe doświadczenie cmentarza dla zwierząt „Tęczowy Most” w Szymanowie - Mańkiewicz, Maja (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2025)
Celem pracy było scharakteryzowanie warstwy tekstowej inskrypcji nagrobnych występujących na terenie cmentarza „Tęczowy most” w Szymanowie pod Wrocławiem, zrekonstruowanie schematów zachowań człowieka współczesnego, który doświadcza śmierci bliskiej jednostki, oraz przedstawienie procesów świadczących o kulturowej transgresji dotyczącej relacji ludzi ze zwierzętami pozaludzkimi. W celu dokładnego zrekonstruowania społeczno-kulturowego wymiaru opisywanego cmentarza badania skoncentrowane zostały zarówno na warstwie językowej inskrypcji, jak i estetyce przestrzeni cmentarnej. Po analizie zebranego materiału wyciągnięto wniosek, że na zwierzęcych grzebowiskach za pośrednictwem różnego typu form ekspresji uwidacznia się niezwykle silna relacja między człowiekiem a jego zmarłym pupilem. Nakreślona została ponadto zmiana dotycząca postrzegania zwierząt pozaludzkich już nie w ramach przedmiotu, a podmiotu.