Mysz w tradycji folklorystycznej Słowian wschodnich - Nadel‑Czerwińska, Margarita (Zoophilologica. Polish Journal of Animal Studies, 2017)
W artykule omawiana jest semantyka szeregu metaznaków (mysz, kot, kocur, ryś i in.) folkloru Słowian wschodnich w mitologicznym kontekście tradycyjnych wierzeń i tekstów. W celu ilustracji przytaczane są przykładowe przysłowia, ludowe wróżby oraz bajki.