Oswajanie dziczy - Novotná, Mária (Fabrica Litterarum Polono-Italica, 2025)
Rosnąca ekspansja człowieka i rozwój turystyki w górach spowodowały znaczną degradację ekologiczną. W artykule zbadano historyczny, architektoniczny i środowiskowy wpływ działalności człowieka jako nowej warstwy antropogenicznej na niegdyś dziewiczą dziką przyrodę. Poprzez studium przypadku – chodzi o Dolinę Demianowską w słowackich Tatrach Niskich – autorka śledzi rozbudowę infrastruktury od początku XX wieku, planowaną masową rekreację pod koniec XX wieku i jej wpływ na przekształcenie krajobrazu. Badanie podkreśla utrzymujący się konflikt między interesem gospodarczym a ochroną środowiska. Pomimo wysiłków na rzecz ochrony doliny, w tym delikatnym górskim ekosystemie trwa szybka rozbudowa i niepohamowany rozwój infrastruktury.