W skandynawskim lesie (ulotna kartografia przyrody) - Kuczaba-Flisak, Magdalena (Paidia i Literatura, 2023)
Artykuł koncertuje się wokół koncepcji krajobrazu, który w myśl ustaleń Niny Gogi składa się wraz z językiem na zdefiniowanie miejsca, w którym kolejne protagonistki nawiązują głębokie relacje z przyrodą w ramach lokalnego ekosystemu. Badam w nim, w jaki sposób koncepcja krajobrazu funkcjonuje w odniesieniu do wsłuchania się w biologiczny język przyrody, skupiając się przede wszystkim na obrazowaniu lasu w skandynawskiej literaturze dziecięcej.