Re(wizja) słowiańszczyzny w mitach dla dzieci i młodzieży Igora D. Górewicza - Miernik, Agnieszka (Paidia i Literatura, 2025)
Zaprezentowana w artykule interpretacja książek Igora D. Górewicza Borek i bogowie Słowian oraz Borek i legendarne początki Polski jest próbą zwrócenia uwagi na bogate treści płynące z lektury tych interesujących i godnych uwagi utworów dla niedorosłego odbiorcy. Sposób, w jaki autor ujął tematykę słowiańską, zasługuje na wyróżnienie, docenić należy przede wszystkim troskę o zgodność ze źródłami historiograficznymi, archeologicznymi i naukowymi. Przeprowadzona analiza, w której odniesiono się do pracy Antoniego Smuszkiewicza Retoryka współczesnej polskiej powieści historycznej dla dzieci i młodzieży, wydobywa walory omawianych książek i pozwala je traktować jako istotny projekt edukacyjny. Ich czytelnik, przeniesiony wraz z bohaterem w słowiańską przeszłość, może w toku lektury realizować potrzeby związane z doświadczaniem przygody i poznawaniem treści psychologicznych.