Udział organizacji ekologicznej w postępowaniu w sprawach z zakresu ochrony środowiska - Biskup-Grabowska, Katarzyna (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2022)
Możliwość udziału organizacji społecznej w postępowaniu administracyjnym wypełnia zasadę wolności zrzeszania się zawartą w Konstytucji RP. Tematem artykułu jest przedstawienie zagadnień związanych z ogólnymi zasadami udziału zrzeszeń, zwłaszcza organizacji ekologicznych, w postępowaniu administracyjnym oraz charakterystyka regulacji szczególnych wprowadzonych w tym zakresie przez ustawodawcę.