Principle of permanent sovereignty over natural resources in rulings of international courts - Nawrot, Filip (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2020)
Celem tego artykułu jest przedstawienie zasady stałej suwerenności nad zasobami naturalnymi w orzecznictwie sądów międzynarodowych. Opracowanie to jest kontynuacją zagadnień omówionych w poprzednich artykułach dotyczących górnictwa transgranicznego i tzw. zasobów naturalnych dzielonych. Do opracowania tego tematu wykorzystano literaturę polską i zagraniczną, a przede wszystkim orzecznictwo sądów międzynarodowych. W pierwszej części niniejszego artykułu przedstawiono teoretyczne podstawy konieczne do dalszych rozważań. Zawiera ona definicje oraz podstawy zasady stałej suwerenności nad zasobami naturalnymi. Druga część opisuje najbardziej istotne prawa i obowiązki wynikające z omawianej zasady. Na koniec zaprezentowano analizę orzeczeń sądów międzynarodowych w odniesieniu do zasady stałej suwerenności nad zasobami naturalnymi oraz wnioski wynikające z tej analizy.