Dostęp do informacji o środowisku w procedurze rosyjskiej ekspertyzy ekologicznej - Zawada, Katarzyna (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2016)
Reżim prawny dostępu do informacji o środowisku w Federacji Rosyjskiej znacząco różni się od modelu przyjętego przez państwa Unii Europejskiej. Charakterystyczny dla niego jest brak jednego aktu prawnego regulującego całość tej tematyki. Celem artykułu jest przedstawienie rozwiązań przyjętych w tym zakresie w przepisach dotyczących jednej z najważniejszych rosyjskich instytucji prawa ochrony środowiska, jaką jest ekspertyza ekologiczna.