Włoskie prawo środowiska - Nawrot, Filip (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2017)
Celem niniejszego referatu jest zaprezentowanie podstawowych źródeł i zasad włoskiego prawa środowiska. W pierwszej części artykułu poczynione zostały uwagi dotyczące nazwy omawianej dyscypliny w Republice Włoskiej. W dalszej kolejności przedstawiono katalog podstawowych źródeł włoskiego prawa środowiska. W trzeciej części przedstawiono wybrane zasady włoskiego prawa środowiska, a w części ostatniej zaprezentowano rozwój ustawodawstwa dotyczącego form ochrony przyrody w Republice Włoskiej i pokrótce omówiono poszczególne ich rodzaje.