Zgłoszenie zamiaru usunięcia drzewa z terenu nieruchomości stanowiącej własność osób fizycznych na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej - Kubista, Marek (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2019)
Na mocy ustawy z dnia 11 maja 2017 roku o zmianie ustawy o ochronie przyrody do polskiego systemu prawnego w ramach procedury usuwania drzew i krzewów inkorporowany został nowy tryb zgłoszeniowy. Znajduje on zastosowanie w przypadku, gdy drzewa rosną na nieruchomościach stanowiących własność osób fizycznych i są usuwane na cele niezwiązane z prowadzeniem działalności gospodarczej. Pomiędzy dokonaniem zgłoszenia zamiaru usunięcia drzewa lub krzewu, a koniecznością uzyskania zezwolenia od właściwego organu zachodzą znaczące różnice.