Current state of ecological taxation in Ukraine and its improvement according to the EU experience - Oliynychuk, Oleksandra (Prawne Problemy Górnictwa i Ochrony Środowiska, 2020)
Artykuł poświęcono różnym aspektom opodatkowania ekologicznego na Ukrainie i w UE. Dokonano podziału podatków ekologicznych na Ukrainie ze względu na podmioty opodatkowania oraz przedstawiono ich zestawienie z podatkami ekologicznymi funkcjonującymi w UE. W pracy podano niektóre najwyższe i najniższe kwoty emisji zanieczyszczeń ze stacjonarnych źródeł zanieczyszczenia. Określono także efektywność fiskalną opodatkowania ekologicznego na Ukrainie i wskazano sposoby udoskonalenia systemu opodatkowania ekologicznego na Ukrainie na podstawie doświadczeń krajów UE.