PROFANACJA MIEJSC ŚWIĘTYCH JAKO PRZYKŁAD OBRAZY UCZUĆ RELIGIJNYCH - Saj, Marek (Studia Pastoralne, 2023)
Artykuł przedstawia pojęcie miejsc świętych zgodnie z normami Kodeksu prawa kanonicznego z 1983 roku, by następnie zająć się zagadnieniem ich profanacji. Dalsze rozważania skupiają się na sposobie przywrócenia sakralnego charakteru zbezczeszczonemu miejscu przeznaczonemu do kultu Bożego. Celem artykułu jest ukazanie profanacji jako przykładu obrazy uczuć religijnych osób wierzących.