PARAFIA W KRAJOWEJ SYNTEZIE SYNODU 2021-2023 W ŚWIETLE MYŚLI KS. F. BLACHNICKIEGO - Kulbacki, Piotr (Studia Pastoralne, 2023)
Artykuł dotyczy wyników badań wypowiedzi dotyczących parafii, które zostały zaprezentowane w polskiej syntezie krajowej Synodu 2021-2023. Uczestnicy spotkań synodalnych ujawnili wiele problemów funkcjonowania ich parafii, współpracy duchownych i świeckich, podmiotowości świeckich w parafii, roli liturgii jako ośrodka życia parafii. Badania wykazały, że metody ewangelizacji i formacji ks. Franciszka Blachnickiego (1921-1987) mogą i powinny stanowić odpowiedź na wiele zgłaszanych problemów. Jego metody odnowy eklezjalnej, oparte na ewangelizacji, deuterokatechumenacie i liturgii, okazują się niezwykle adekwatne dla ukazywanej w wypowiedziach synodalnych trudnej problematyki, związanej z utrwalonymi w parafiach relacjami osobowymi i strukturami duszpasterskimi.