SEMINARIO DI STUDIO SULL’INSEGNAMENTO E IL FUTURO DELLA TEOLOGIA. SYNTEZA PRAC SEMINARIUM ZORGANIZOWANEGO PRZEZ DYKASTERIĘ DS. KULTURY I EDUKACJI (RZYM, 6–7 MAJA 2024) - Surmiak, Wojciech Tadeusz (Studia Pastoralne, 2025)
W tekście podjęto próbę syntezy myśli przedstawionej podczas seminarium o przyszłości nauczania teologii w kościelnych instytutach szkolnictwa wyższego, zorganizowanego przez Dykasterię ds. Kultury i Edukacji w Rzymie (6–7 maja 2024). Głównym celem seminarium była odpowiedź na wyzwania stawiane we wprowadzeniu do Konstytucji apostolskiej Veritatis gaudium papieża Franciszka, aby „stało się widoczne w nadaniu studiom kościelnym cech tej mądrej i odważnej odnowy, jakiej wymaga przemiana misyjna Kościoła «wychodzącego». […] Właśnie dlatego teologia musi towarzyszyć zachodzącym procesom kulturowym i społecznym”. Seminarium traktowało teologię z różnych perspektyw, próbując odpowiedzieć na to wezwanie papieża.