PIESZA PIELGRZYMKA POLONIJNA Z CHICAGO DO SANKTUARIUM MATKI BOŻEJ CZĘSTOCHOWSKIEJ W MERRILLVILLE JAKO PRZYKŁAD POLSKIEJ INICJATYWY DUSZPASTERSKIEJ REALIZOWANEJ W KRAJU EMIGRACJI - Mraczek, Michał (Studia Pastoralne, 2025)
Artykuł podejmuje zagadnienie pieszej pielgrzymki polonijnej z Chicago do Sanktuarium Matki Bożej Częstochowskiej w Merrillville. Jest ona przykładem przeniesienia polskiej inicjatywy duszpasterskiej do kraju emigracji. Takie zjawisko jest obserwowane wśród różnych grup migrantów w Stanach Zjednoczonych i dotyczy m.in. katolickich emigrantów z Europy. Omawiana w artykule pielgrzymka nawiązuje wprost do znanej w Polsce tradycji pieszego pielgrzymowania na Jasną Górę w Częstochowie. Artykuł w poszczególnych częściach przedstawia teologię pielgrzymowania, historię powstania sanktuarium maryjnego w Merrillville, początki pieszej pielgrzymki do tego miejsca, przebieg dorocznej pieszej pielgrzymki, a także aktualne wyzwania pastoralne związane z tą duszpasterską inicjatywą. Pielgrzymka polonijna będąca przejawem pobożności ludowej oprócz swego czysto religijnego znaczenia przyczynia się również do podtrzymywania tożsamości narodowej i kulturowej polskich emigrantów w Stanach Zjednoczonych.