POLISEMIA SŁOWA PERSONA (OSOBA) W MYŚLI ŚW. AUGUSTYNA Z HIPPONY (354–430) Przyczynek do teologicznego myślenia o osobie - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2025)
Niniejszy artykuł to rudymentarna analiza wybranych tekstów św. Augustyna, przeprowadzona w celu zaprezentowania bogactwa znaczeniowego terminu: persona („osoba”). Zostały w nim omówione jego trzy kluczowe poziomy percepcji, obecne w dziele wybitnego, starożytnego myśliciela z Tagasty ‒ biskupa Hippony: persona w wymiarze społeczno-antropologicznym, persona w dyskursie chrystologicznym i persona w dyskursie trynitarnym. W zakończeniu uwypuklono znaczenie teologicznej myśli św. Augustyna dla współczesnej refleksji nad osobą powołaną do życia z Miłości i do miłości.