Refleksje dotyczące edukacji religijnej i katechezy w szkołach katolickich w Anglii - Osewska, Elżbieta (Studia Pastoralne, 2012)
Różnice pomiędzy katechezą i edukacją religijną są zdefiniowane w oficjalnych dokumentach Kościoła katolickiego dotyczących edukacji i wychowania, ale wciąż rodzą problemy w teorii i praktyce edukacji katolickiej. Autorka niniejszego artykułu przedstawia refleksje na temat postrzegania różnic pomiędzy katechezą i edukacją religijną przez teoretyków edukacji katolickiej ze szczególnym odniesieniem do The National Project of Catechesis and Religious Education. Ogromna praca związana z projektem jest odpowiedzią na potrzeby nauczycieli religii, uczniów szkół katolickich, rodziców i katechetów. Jednak obecna sytuacja wymaga, aby wspólnota eklezjalna była gotowa w procesie edukacji religijnej podjąć ryzyko stworzenia języka adekwatnego do opisu zachodzących procesów.