Ukryta obecność i dostrzegalne przebywanie. O poetyckiej teologii hymnu „Adoro te devote” - Tück, Jan-Heiner (Studia Pastoralne, 2012)
Hymn Adoro te devote – wyjątkowe świadectwo średniowiecznej pobożności eucharystycznej – wyróżnia się wśród innych hymnów, takich jak Lauda Sion czy Pange lingua, które poetycko opisują Eucharystię, bezpośrednim, modlitewnym zwróceniem się do Chrystusa obecnego w znaku chleba. Autor artykułu wskazuje najpierw na aspekty średniowiecznej mentalności eucharystycznej, które wydają się zapomniane, a mają ogromne znaczenie także dla współczesnego człowieka. Kluczem do analizy teologicznej hymnu jest jego struktura. Najpierw zostaje ukazana wiara jako środek dostępu do ukrytej prawdy (latens veritas), a następnie konsekwencja tejże wiary – życie w Chrystusie i z Chrystusa. W końcu hymn wprowadza modlącego się w perspektywę eschatologiczną – w pragnienie bezpośredniego zobaczenia Zmartwychwstałego. Autor dokonuje analizy tekstu w nawiązaniu do innych dzieł św. Tomasza z Akwinu oraz wskazuje, że także dziś hymn Adoro te devote może być cenną pomocą, by zbliżyć się do misterium Eucharystii.