Eucharystia jako sakrament postawy „non violence”? Zarys odpowiedzi i usytuowanie problematyki - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2026)
Niniejszy artykuł ma na celu ukazanie w zarysie specyficznego tematu dla współczesnej teologii sakramentalnej – Eucharystia jako sakrament postawy non-violence. Koncentruję się na trzech zasadniczych zagadnieniach. Najpierw krótko omawiam opis uczty paschalnej Jezusa z Apostołami w Wieczerniku w Ewangeliach synoptycznych, w celu ukazania nowotestamentalnego kontekstu i chrystycznego charakteru poruszanej tematyki. W punkcie drugim podejmuję refleksję nad tradycyjnym pojęciem „Ofiary Mszy Świętej”, rozumianej jako uczestnictwo wierzących w ofierze dziękczynienia, którą Chrystus składa swemu Ojcu, aby przywrócić między Bogiem i ludźmi nowe i wieczne Przymierze. Celebracja Eucharystii dokonuje się w postawie odrzucenia wszelkiej formy przemocy i w duchu służby, tak jak Pan dał nam tego przykład. Dlatego też w ostatnim, trzecim, punkcie uwydatniam jej wymiar egzystencjalno-duchowy, który dla wierzącego stanowi fundament postawy non-violence. W swojej istocie celebracja Eucharystii jest realnym wejściem chrześcijanina w życie Chrystusa. Oznacza to, że nie ma innego chrześcijanina na Mszy św. i innego chrześcijanina w codziennym życiu, chrześcijanina liturgii i chrześcijanina zaangażowanego świadectwa. To wciąż ten sam chrześcijanin, którego całe życie stopniowo staje się Eucharystią, z której wyrasta zasada non-violence. Sakrament Eucharystii określa nie tylko regułę wiary, lecz także regułę postępowania.