KARDYNAŁ JEAN DANIÉLOU (1905–1974) – KATOLICKI UCZONY NA NASZE CZASY - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2021)
Jezuicki teolog, kardynał Jean Daniélou był nie tylko autorem licznych książek i artykułów, założycielem kolekcji patrystyczno-teologicznych (Sources Chrétiennes, Théologie Historique), lecz również wziętym prelegentem i rekolekcjonistą dla paryskich środowisk uniwersyteckich i twórczych. Nie dziwi zatem fakt, że te wszechstronne zainteresowania intelektualne i intensywna działalność duszpasterska znalazły swoje odzwierciedlenie w jego twórczości patrystyczno-teologicznej i nadały jej specyficzny koloryt, niełatwy do ogarnięcia w jeden zwarty system. Niniejszy artykuł stawia sobie za cel ukazanie w krótkim zarysie postaci J. Daniélou jako wybitnego patrystę i teologa, akademickiego wykładowcę oraz duszpasterza, którego życie i czyn ani na moment nie były oderwane od świadectwa wiary w Jezusa Chrystusa Zmartwychwstałego, mocno zakorzenionej w żywej Tradycji oraz przeżywanej i celebrowanej we wspólnocie Kościoła na obecnym etapie historii zbawienia.