„ODBYWAĆ WSPÓLNĄ DROGĘ”. SYNODY – PUNKTY ZWROTNE W DZIEJACH KOŚCIELNYCH - Olszar, Henryk (Studia Pastoralne, 2022)
Synody były dla Kościoła okazją do słuchania i dialogu duchownych i świeckich na poziomie lokalnym. W starożytności podejmowały one istotne kwestie doktrynalne i dyscyplinarne w Kościele w kontekście pojawiających się herezji. Dokumenty tych synodów stanowią do dziś wyjątkowe źródło badań teologicznych. Synody katowickie z lat 1972-1975 i 2012-2016 wyrażały wspólną troskę „o bycie Kościołem i bycie w Kościele”.