SYNODALNE DOŚWIADCZENIE KOŚCIOŁA KATOWICKIEGO W TRAKCIE TRWANIA II SYNODU ARCHIDIECEZJI KATOWICKIEJ W LATACH 2012-2016 - Jóźwik, Magdalena (Studia Pastoralne, 2022)
Międzynarodowa Komisja Teologiczna w wydanym w 2018 r. dokumencie Synodalność w życiu i misji Kościoła przedstawia synodalność jako styl życia i działania Kościoła. W świetle tego dokumentu można zobaczyć, jak w Kościele katowickim intuicje odnośnie do procesu synodalnego zostały zrealizowane w czasie trwania II Synodu Archidiecezji Katowickiej w latach 2012-2016. Intuicje te odnoszą się głównie do dwóch podstawowych obszarów: duchowego przeżywania Kościoła jako wspólnoty wiary, w której wszyscy wezwani są do uczestnictwa i współodpowiedzialności, oraz instytucjonalnej organizacji dającej możliwość usłyszenia głosu wszystkim chcącym wziąć udział w rozmowie o Kościele lokalnym. W niniejszym artykule zostaną przedstawione zarówno etapy wspólnotowego rozeznawania głosu Bożego Ducha (przebieg synodalnych prac), jak i konkretne działania formacyjne i organizacyjne podejmowane w trakcie trwania II Synodu.