SYNODALNOŚĆ KOŚCIOŁA POWSZECHNEGO W CIĄGŁYM PROCESIE: IMPLIKACJE W OBECNYM PONTYFIKACIE NA PRZYKŁADZIE ARCHIDIECEZJI VRHBOSNA (SARAJEWO) - Kießig, Sebastian; Maršić, Šimo (Studia Pastoralne, 2022)
Artykuł na początku prezentuje impulsy synodalności w pontyfikacie papieża Franciszka. Następnie opisano dwuetapowy, dziewięcioletni proces synodalny w archidiecezji Vrhbosna (Sarajewo), aby pokazać podejście metodologiczne synodu oraz osiągnięte rezultaty. Na koniec krótko stwierdza się, że impulsy Kościoła powszechnego dotyczące synodalności są widoczne na synodzie bośniacko-hercegowińskim.