PRAKTYKUJĄCY KATOLICY WE FRANCJI: SKŁÓCONA I DYSKRYMINOWANA MNIEJSZOŚĆ - Lensel, Denis (Studia Pastoralne, 2023)
Stanowiący już mniejszość społeczeństwa, praktykujący katolicy we Francji cierpią zarówno z powodu wewnętrznych podziałów, jak i dyskryminacji z zewnątrz. Z jednej strony współistnieją u nich dwie zwalczające się nawzajem tendencje schizmatyckie: „postępowa”, która zniekształciła nauczanie Soboru Watykańskiego II, i „tradycjonalistyczna” (często bliska fundamentalizmowi), która ślepo potępia sobór. Ponadto wpływy polityczne „lewicy” i „prawicy” radykalnie pogłębiają podziały w łonie katolików. Do tego dochodzi, z drugiej strony, zewnętrzne odrzucenie przez sekciarsko-ideologiczny „sekularyzm”. Nie ulega żadnej wątpliwości, że zarówno wewnętrzne kontrowersje, apostazja, jak i marginalizacja katolików, wypieranie się chrześcijańskich korzeni, ataki słowne i fizyczne, niszczenie obiektów kultu, oszczercze kampanie medialne osłabiają Kościół katolicki we Francji. Ta trudna sytuacja sprawia, że znajduje się on niejako pomiędzy młotem pełzających prześladowań politycznych a kowadłem skrajnego fundamentalizmu, za którym bezwiednie podążają niektórzy nieuświadomieni wierni.