„WSZYSTKO JEST DLA MNIE CIEMNOŚCIĄ” – GDY BÓG MILCZY - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2023)
Problematyka milczenia Boga pojawia się we współczesnym świecie nie tylko u ateistów i agnostyków, lecz także u wierzących. Ci pierwsi, którzy negują sferę ducha, widzą w nim dowód na tragiczność świata, w którym nie ma miejsca dla Boga. Drudzy zaś, wierzący, wskazują na inną możliwość. Odwołując się do świadectw skrypturystycznych o milczeniu Boga oraz doświadczając w codziennym życiu jak gdyby Jego „nieobecności”, nie godzą się na pustkę istnienia czy też negację sensu ludzkiego losu i na sprowadzenie pytania o Boga do wytworu złudnej czy bojaźliwej wyobraźni niedorosłego jeszcze do samodzielności człowieka. Co więcej, stan „nieobecności i braku” Boga uznają za – konieczne do spotkania z żywym Bogiem – mistyczne oczyszczenie i duchowe doświadczenie dorastania kruchego człowieka przyjmującego na siebie cały wymiar swojej przygodności i cały bezmiar łaski na modlitwie, czyli w akcie zawierzenia, zaufania i miłości.