SZEPT CYTRY - Caseau, Madeleine (Studia Pastoralne, 2023)
Artykuł jest refleksją z zakresu teologii duchowości i liturgiki. Traktuje o znaczeniu Liturgii Godzin odmawianej codziennie we wspólnocie monastycznej ss. Benedyktynek z Vanves we Francji. Artukuł koncentruje się na roli psalmów nazwanych przez autorkę „nauczycielami modlitwy”. Uświęcają one człowieka, pomagają mu wielbić Boga, ale też wspierają w trudnościach życia tych, którzy je odmawiają. Psalmy stają się czasem krzykiem ludzkiego bólu i wzywają do nawrócenia. Autorka stara się odpowiedzieć na pytania o siłę i żywotność głosu Boga zawartego w psalmach, a jednocześnie podaje praktyczne narzędzia i wskazówki przygotowujące do modlitwy psalmami. Nakreśla także rolę psalmów w życiu Jezusa, by pokazać w jaki sposób niosą one w swej treści i dzisiaj Jego głos. Jest to również próba spojrzenia na psalmy jako część tkanki liturgii. One wzmacniają jej głos, będący głosem samego Boga.