KONKORDAT – ZDROWA FORMA ROZDZIAŁU KOŚCIOŁA OD PAŃSTWA. ARTYKUŁ W KONTEKŚCIE TEKSTU ABP. JOSEPHA DORÉ PT. CONCORDAT ET LAÏCITÉ DANS LA FRANCE D’AUJOURD’HUI - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2025)
Niniejszy tekst to osobista notatka z lektury konferencji francuskiego biskupa i teologa Josepha Doré, wygłoszonej we wrześniu 2001 r. z okazji sympozjum w 200. rocznicę podpisania konkordatu między Francją a Stolicą Apostolską w 1801 r. Z uwagi na aktualność i znaczenie podjętej w niej refleksji, dzielę się z czytelnikiem zwyczajnie garścią myśli w niej zawartych i nasuwających się pod jej wpływem.