KATECHETYKA NA WYDZIALE TEOLOGICZNYM UNIWERSYTETU ŚLĄSKIEGO W KATOWICACH - Buchta, Roman (Studia Pastoralne, 2025)
Wydział Teologiczny Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach od początku swego istnienia przyjął wśród priorytetowych obszarów działań wspieranie dzieła katechizacji, co wyraża się nie tylko w obecności katechetyki pośród przedmiotów realizowanych w programie studiów, lecz także i w publikacjach naukowych, konferencjach i różnorakich formach współpracy z otoczeniem zewnętrznym. Celem opracowania jest prezentacja wskazanych działań w perspektywie 25-lecia istnienia Wydziału Teologicznego UŚ oraz 100. rocznicy ustanowienia diecezji katowickiej, przypadających w 2025 r.