Prostota, złożoność i trójjedność kazania - Thiele, Michael (Studia Pastoralne, 2011)
Autor wskazuje na ogromne znaczenie charakteru i uzdolnień konkretnego kaznodziei w dziele przepowiadania słowa Bożego. Kazanie zanurzone jest w aurze trójjedności, tzn. charakteryzuje się trzema następującymi wymiarami: homiletycznym, retorycznym i duchowym. Ten ostatni sprawia, że każde kazanie związane jest nierozłącznie z modlitwą. W treści zaś i w strukturze modlitwy ukryta jest zaskakująca nieraz retoryka, a konkretnie retoryka perswazji, na co wskazuje fakt, że wypowiadając tekst modlitwy pragniemy Boga niejako przekonać do tego, o co się modlimy. Oratio jest więc modlitwą podobną do wypowiedzi retorycznej.