Nowe ujęcia katechezy dorosłych - Prijatelj, Erika (Studia Pastoralne, 2012)
Proces dojrzewania w wierze oznacza stałe zmiany i transformacje trwające przez całe życie. W dzisiejszym świecie dorosły wierzący może przetrwać w trudnościach tylko wtedy, gdy osobiście odkryje źródło swojej wiary i potrafi dostrzec jej przemiany. Niniejszy artykuł prezentuje typowe cechy wczesnej, średniej i późnej dorosłości zarówno w perspektywie psychologicznego, jak i duchowego rozwoju. Katecheza dorosłych pozwala na głoszenie wiary nie tylko słowem, ale działaniem we wszystkich aspektach tego, co dorosły człowiek przeżywa, czego doświadcza, o czym myśli i decyduje na różnych etapach swojego życia – jako osoba, która pracuje nad sobą, i jako chrześcijanin.