Cytaty z Księgi Malachiasza w Ewangeliach synoptycznych - Adamczyk, Dariusz (Studia Pastoralne, 2012)
W Ewangeliach synoptycznych cytowane są słowa z Księgi Malachiasza. Tekst o przygotowaniu drogi dla Pana z Ml 3,1 zawarty jest w perykopie dotyczącej Jana Chrzciciela, jako poprzednika Zbawiciela (Mt 11,7 15; Mk 1,1-8; Łk 7,24-30). Słowa o proroku poprzedzającym nadejście dnia Pańskiego z Ml 3,23 n. cytuje tylko Łukasz w ramach perykopy dotyczącej zapowiedzi narodzenia Jana (Łk 1,5-25). W reinterpretacji ewangelicznej tekstów z Księgi proroka Malachiasza na osobie Jana Chrzciciela spełniła się przepowiednia o przygotowaniu drogi dla Pana z Ml 3,1 oraz o powrocie Eliasza z Ml 3,23 n. Posłannictwem Jana Chrzciciela było głoszenie przyjścia Mesjasza i bezpośrednie przygotowanie ludzi do tego wydarzenia.