PRZYCZYNEK DO REFLEKSJI NAD EKLEZJALNYM CHARAKTEREM WIARY CHRZEŚCIJAŃSKIEJ - Witko, Krzysztof (Studia Pastoralne, 2021)
Niniejsza refleksja stanowi krótki przyczynek do ukazania eklezjalnego charakteru wiary chrześcijańskiej. Chodzi o to, by nigdy nie stracić z oczu wewnętrznego związku pomiędzy doświadczeniem wyznawanej, celebrowanej i praktykowanej wiary chrześcijańskiej a pośrednictwem Kościoła. W punkcie wyjścia każdej autentycznej refleksji nad wiarą chrześcijańską należy bowiem dostrzegać jej trzy konstytutywne i nieodłączne od siebie aspekty: kerygmatyczny, sakramentalny i egzystencjalny. Oznacza to, że w chrześcijańskiej perspektywie uznanie zbawienia w Jezusie Chrystusie i jego urzeczywistnienie nie mogą być osiągnięte bez Kościoła, w którym realnie i skutecznie spotykają się przepowiadanie Słowa Bożego, celebracja sakramentów oraz doświadczenie życia wspólnotowego i braterskiego.