Przedsiębiorczość w Encyklice Papieża Franciszka Laudato si’ - Myrczek, Józef Jan (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2023)
Omówiono pojęcie przedsiębiorczości oraz rozumienie tego pojęcia w Encyklice Laudato si'. Przedstawiono pożądane cechy przedsiębiorcy. Wskazano na znaczenie działalności gospodarczej dla społeczeństwa oraz dla pracowników. Przytoczono i krótko przedyskutowano sformułowania zawarte w encyklice dotyczące zagrożeń związanych z przedsiębiorczością oraz wskazania w celu ich uniknięcia. Zwrócono uwagę na niektóre aspekty nauczania papieża Franciszka zbliżone do nowego podejścia ESG (environmental, social, governance) Unii Europejskiej.