Uzyskanie odpustu zupełne go za publiczne odmówienie hymnu "Te Deum laudamus" w warunkach Górnego Śląska - Dùllek, Bolesław A. (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2022)
Choć w niemal całej Polsce w miejsce hymnu Te Deum laudamus odmawiane jest Ciebie, Boga, wysławiamy, to na Górnym Śląsku w jego miejscu wykonuje się Ciebie, Boże, wielbimy. Celem niniejszej publikacji było udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy za publiczne odmówienie Ciebie, Boże, wielbimy można uzyskać odpust zupełny? Materiałem badawczym były przepisy zawarte w dekrecie Enchiridion Indulgentiarum, Kodeksie Prawa Kanonicznego z 1983 r. oraz normy wynikające z prawa zwyczajowego. Metodą zastosowaną podczas badań była przede wszystkim metoda prawna egzegetyczno-dogmatyczna. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że za publiczne odmówienie wspomnianej wersji hymnu na mocy prawa zwyczajowego teoretycznie jest możliwe uzyskanie odpustu zupełnego, choć praktyka ogranicza tę możliwość do odpustu cząstkowego. W perspektywie badawczej znajduje się hymn Veni Creator Spiritus, który na Górnym Śląsku także jest wykonywany w innej wersji niż w pozostałych częściach Polski.