Przodkowie ambasadora USA w Polsce w Gminie Gorzyce - Olszar, Henryk (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2024)
Jest to opowieść o Christopherze R. Hillu i jego przodkach, mieszkających na obszarze Gminy Gorzyce. Życie bohatera artykułu obserwujemy też na linii frontu amerykańskiej dyplomacji. Wniósł on swój znaczący wkład do historii politycznej świata.