Wysiedlenie biskupów katowickich – aspekty prawne - Czop, Tomasz (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2012)
Praca niniejsza jest prawno-historyczną oceną działań podjętych przez władze komunistyczne w okresie 1952-1956 wobec biskupów katowickich. Postępowanie to było efektem zdecydowanej postawy biskupów katowickich, którzy sprzeciwili się decyzjom urzędników o usuwaniu nauki religii ze szkół, uznając je za niezgodne z ówcześnie obowiązującym prawem. W pracy wykazano, że wszelkie represyjne działania podjęte wobec biskupów katowickich nie miały żadnego umocowania prawnego.