Koło Przyjaciół „Więzi” czy nielegalny Klub Inteligencji Katolickiej w Katowicach? Działalność i rozpracowanie przez Służbę Bezpieczeństwa grupy świeckich aktywistów katolickich w latach 1959-1965 - Przewłoka, Agnieszka (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2012)
Byli członkowie Klubu Inteligencji Katolickiej w K atowicach po 1957 r. poszukiwali innych form aktywności. Rudolf Buchała i Jerzy Skwara byli członkami zespołu miesięcznika „Więź”. Obaj w 1959 roku zorganizowali w Katowicach grupę sympatyków „Więzi”. W 1961 roku Służba Bezpieczeństwa zaczęła rozpracowywać grupę, która miała charakter nielegalnego Klubu Inteligencji Katolickiej. Inwigilacja kierowników grupy trwała kilkanaście lat, mimo iż działalność grupy wygasła dużo wcześniej. Zaniechanie spotkań sympatyków miesięcznika „Więź” zostało spowodowane zmianą koncepcji społecznego oddziaływania „Więzi”. Centralne kierownictwo miesięcznika postanowiło wzmocnić reprezentację „Więzi” tylko przy legalnie działających Klubach Inteligencji Katolickiej.