Prymat apostoła Piotra i rzymskich papieży w refleksji Mikuláša Russnáka (1878-1954) - Slodička, Andrej (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2012)
Profesor Russnák zajmuje się w swoich dziełach Primat Rimskaho Otca zagadnieniem prymatu papieża. Swoją analizę prymatu dzieli na pięć części, które znajdują się w trzech tomach. Pierwsza część zajmuje się prymatem Piotra, druga – kontynuacją misji Piotra, trzecia – naturą prymatu papieża rzymskiego i czwarta – nieomylnością tegoż. Piąta część zawiera dane literatury dotyczącej prymatu papieskiego. W niniejszym artykule podejmujemy analizę dwóch pierwszych tomów. Trzeci tom, Primat Rimskaho Otca III. (Primat Rimskaho Papy) analizuje zagadnienie papieskiej nieomylności.