„Uwierzył Bogu i to mu poczytano za sprawiedliwość” (Ga 3,6). Droga wiary Abrahama w tradycji biblijnej - Basiuk, Maciej (Śląskie Studia Historyczno-Teologiczne, 2013)
Wiara Abrahama opierała się na bliskiej, osobowej relacji z Bogiem. Wyraźnie widoczne jest to w scenach opisujących objawianie się Wszechmogącego, gdy wydaje On patriarsze nakazy lub składa obietnice. Często te dwa wymiary są sprzężone w czasie i następują po sobie. Odpowiedzią Abrahama na Boże polecenia są konkretne czyny, jednak – co warto podkreślić – nie wykonuje ich bezrefleksyjnie, ale zadaje pytania i wchodzi z Bogiem w dialog, mając odwagę wyrażać swoje wątpliwości.